Verwijderen van de galblaas via kijkoperatie (zowel klassiek als via de navel)

De volgende richtlijnen kunnen bijdragen tot een vlotter herstel:

 1. Gedurende 4 weken is het afgeraden zware lasten te heffen. Onder zware lasten verstaat men lasten > 5kg. Normale dagdagelijkse activiteiten zoals wandelen en trappen doen zijn wel toegelaten.
 2. Fietsen en sporten zijn niet toegelaten de eerste 4 weken.
 3. U dient uw wonde 1 week na de ingreep te laten nakijken door de huisarts. Eventuele hechtingen worden pas verwijderd na 10 dagen, ook door de huisarts.
 4. Indien u pijn heeft mag u steeds paracetamol (=dafalgan) nemen. De gemiddelde dosage hiervan is 4x 1g per dag. Indien dit onvoldoende pijnstilling geeft mag een NSAID (vb. Ibuprofen, neurofen, voltaren, cataflam, ....) ingenomen worden. Enkel indien u een voorgeschiedenis heeft van maagzweren is dit niet aangewezen.
 5. Dieet: de eerste 2 weken na uw ontslag kunt uw best de vetrijke maaltijden vermijden. Na deze periode mag u geleidelijk aan overschakelen op normale voeding. 

De volgende zaken kunnen voorkomen na een liesbreukherstel zonder dat men zich hierover ongerust hoeft te maken:

 1. Bloeduitstorting thv de wonde(n)
 2. Het komt soms voor dat u bepaalde etenswaren niet meer goed kan verdragen. Welke etenswaren dit zijn kan men niet op voorhand zeggen, dit is een kwestie van uitproberen. Dit is ook een tijdelijk fenomeen dat vaak de eerste maand na de ingreep kan voorkomen. 
 3. Diaree kan aanwezig zijn de eerste weken na de ingreep. Dit heeft te maken met een verhoogd aanbod van gal aan de darmen. Ook dit is een tijdelijk fenomeen. Indien men hier veel last van heeft is het aangewezen de huisarts te raadplegen. 

Bij de volgende zaken is het aangewezen uw huisarts vroegtijdig te contacteren:

 1. Toenemende roodheid rond de wonde
 2. Koorts
 3. Gele verkleuring van de ogen
 4. Hevige pijn in de buik
 5. Blijvend braken en/of diaree

 

1 week na ontslag is het aangewezen om de wonde(n) te laten controleren bij de huisarts!