Gastric bypass (maagverkleining)

De volgende richtlijnen zijn belangrijk tijdens het herstel na een gastric bypass (maagverkleining):

 1. Gedurende 4 weken is het afgeraden zware lasten te heffen. Onder zware lasten verstaat men lasten > 5kg. Normale dagdagelijkse activiteiten zoals wandelen en trappen doen zijn wel toegelaten en worden zelfs aangeraden!! Fietsen en intensief sporten zijn niet toegelaten voordat u bij de behandelend chirurg op controle bent geweest.

 2. U dient uw wonde 1 week na ontslag te laten nakijken door de huisarts. Meestal is de wonde gehecht in de huid met draad die vanzelf vergaat zodat er geen hechtingen dienen verwijderd te worden.Indien u pijn heeft mag u steeds paracetamol (=dafalgan) nemen. De gemiddelde dosage hiervan is 4x 1g per dag. Anti-inflammatoire pijnstillers zoals brufen/neurofen/diclofenac/... zijn niet toegelaten. 

 3. Gedurende 9 dagen worden er spuitjes tegen het flebitis toegediend. Dit gebeurt door de thuisverpleging.

 4. Een maagbeschermer (Pantomed 40 mg) wordt voorgeschreven en moet gedurende 2 maanden ingenomen worden. Dit beschermt de verbinding tussen de kleine voormaag en de dundarm en voorkomt het ontwikkelen van zweren op die plaats. Het is echter niet toegelaten om deze medicatie plots te stoppen omdat je dan een overproductie van zuur kan krijgen. Daarom geven we het advies om de laatste 10 pilletjes om de dag te nemen of te halveren. 

 5. Bij ontslag zal u een proefpakket met polyvitaminen meekrijgen van de firma Fit for Me of Barianutrics. Het is belangrijk dat deze vitaminen dagelijks ingenomen worden en dit levenslang. Het eerste jaar zullen er regelmatig controles gebeuren om je vitamine status te checken. 

Bij de volgende zaken is het aangewezen uw huisarts vroegtijdig te contacteren:

 1. Toenemende roodheid rond de wonden
 2. Koorts
 3. Hevige pijn in de buik
 4. Blijvend braken 

1 week na ontslag is het aangewezen om de wonde(n) te laten controleren bij de huisarts!

 

Dieet: 

10-14 dagen na de ingreep:

 • Vloeibaar voedsel, voornamelijk melkproducten, gezeefde soep, geweekte beschuiten, fruitmoes, groentesappen (Knorr vie, ...)
 • Drank: thee, water en normale koffie (geen espresso/cappuccino/café latte/ijskoffie)
 • Regelmatig kleine hoeveelheden eten en bij een volheidsgevoel stoppen!

2-3 weken na de ingreep: 

 • Half vast voedsel, voornamelijk puree, gekookte groenten, geroosterd brood-beschuit-cracotten, mager en vezelarm beleg, licht gekookt ei, zachte fruitsoorten (banaan, kiwi, etc...)
 • Drank: thee, water en normale koffie, fruitsappen (beperkte hoeveelheid en eventueel verdund). Geen bruisende dranken
 • 3 hoofdmaaltijden met tussendoor een kleine tussenmaaltijd bestaande uit een melkproduct (magere yoghurt) of zacht fruit

3-4 weken na de ingreep: 

 • Vaste voeding: zacht vlees (kip, kalkoen, kalfs, gehakt), vis (licht gebakken, gestoomd of gekookt), rijst en deegwaren
 • Drank: thee, water, normale koffie, fruitsappen en (licht) bruisende dranken
 • 3 hoofdmaaltijden met tussendoor een kleine tussenmaaltijd bestaande uit een melkproduct (magere yoghurt) of zacht fruit

Algemeen: 

 • Traag eten en goed kauwen
 • Drinken: voldoende drinken maar liefst niet tijdens de maaltijd
 • Probeer het volume per maaltijd te beperken. 
 • BIj het eten van suikers kan je last krijgen van dumping. Dit presenteert zich als een flauwte optredend na de maaltijd en kan gepaard gaan met hevig zweten. Dit ontstaat doordat de suikers sneller aan de dundarm worden aangeboden ivm de situatie voor de ingreep. Deze klachten kunnen vermeden worden door het eten van suikers te beperken en niet tijdens het eten te drinken maar wel ervoor of erna.