Maak een afspraak met één van onze dokters

Mariaziekenhuis Noord-Limburg Maesensveld 1
3900 Overpelt
Routebeschrijving

Secretariaat chirurgie:
tel. 011/826155

Galblaas en galwegen

Functie van gal, lever en galblaas

De gal is een stof die belangrijk is voor het verteren van vetten in de voeding. De gal wordt geproduceerd door de lever en komt via de afvoerende galwegen terecht in de twaalfvingerige darm waar deze vertering kan beginnen. 

De galblaas is verbonden met de afvoerende galwegen en heeft een functie als reservoir. Een deel van de gal die door de lever wordt geproduceerd wordt opgeslagen in de galblaas. Wanneer men een vetrijke maaltijd eet, zal de maag een signaal geven aan de galblaas om samen te trekken zodat er voldoende gal voor handen is om de vetten te verteren. (Figuur 1)

Galstenen

Voorkomen

Galstenen worden gevormd doordat de gal in de galblaas indikt. Galstenen komen voor bij 1 op 5 vrouwen en 1 op 10 mannen. 85% van deze mensen ondervindt hiervan geen hinder!  Galstenen komen typisch voor bij vrouwen boven de 40 jaar met een lichte of ernstige vorm van overgewicht. 

Klachten

Galstenen kunnen aanleiding geven tot de typische "galkolieken". Dit is een plots optredende pijn rechts boven in de buik, vaak uitstralend naar de rug. Deze pijn kan zeer hevig zijn en de patiënt kan zich geen goede houding geven zodat men spreekt van bewegingsdrang. In de meeste gevallen verdwijnt de pijn spontaan. Deze typische "aanvallen" kunnen zich herhalen. Misselijkheid en braken zijn geen abnormale bevindingen. 

Sommige patiënten presenteren zich met vage klachten in de bovenbuik zonder de typische aanvallen maar wel met stenen op de echografie. Het is belangrijk bij deze groep uit te sluiten dat er geen onderliggende maagprobleem is zoals bijvoorbeeld een maagzweer. Het is bij deze patiënten dan ook aangeraden om eerst een maagonderzoek (gastroscopie) te laten uitvoeren. 

Gecompliceerd galsteenlijden

1. Cholecystitis

In sommige gevallen kan de pijn gedurende uren aanhouden en kan er koorts ontstaan. In dit geval is de galblaas  ontstoken en spreekt men van een "acute cholecystitis". Indien dit het geval is, dient u zich, via de huisarts, te melden op de dienst spoedgevallen om dit met een echografie te bevestigen. Als de klachten minder dan 72u bezig zijn, zal de galblaas onmiddellijk verwijderd moeten worden. Als de klachten langer duren dan 72 u zal men de galblaas door middel van antibiotica tot rust laten komen. Zes weken later moet deze dan verwijderd worden. 

2. Choledocholithiasis (stenen in de hoofdgalweg)

Bij sommige patiënten blijven de stenen niet in de galblaas zitten maar migreren ze naar de afvoerende galwegen. Hier kunnen ze een blokkage van deze afvoer veroorzaken (zie figuur 2). Men presenteert zich dan met dezelfde pijnen maar er ontstaat ook geelzucht doordat het bilirubine niet meer afgevoerd kan worden en in het bloed opstapelt (zo ontstaan er gestoorde levertesten). Indien zich dit voordoet zal er een bijkomende MRI scanner worden verricht. Als de stenen nog steeds niet gepasseerd zijn zullen ze door middel van een endoscopisch onderzoek via de maag verwijderd worden. Soms verdwijnen ze ook spontaan. Nadien moet de galblaas wel nog verwijderd worden. 

3. Acute pancreatitis (alvleesklierontsteking)

Wanneer de steen uit de galblaas migreert kan ze ook op een plaats komen vast te zitten zodat ook de afvoergang van de alvleesklier verstopt geraakt. Hierdoor gaat de alvleesklier ontsteken en dit kan leiden tot een levensbedreigende situatie. 

Behandeling:

Verwijderen van de galblaas via kijkoperatie (laparoscopische cholecystectomie)

Bij deze ingreep wordt de galblaas verwijderd op een minimaal invasieve manier dmv kleine incisies in de bovenbuik. Deze techniek wordt toegepast sinds zijn ontstaan in... lees meer

Galblaasverwijdering zonder littekens (SILS cholecystectomie)

Principe Door het ontwikkelen van de klassieke kijkoperatie is duidelijk geworden dat het verminderen van het aantal en de grootte van de incisies, een duidelijke... lees meer